Nieuws

Inspiratie voor zorgcoalities in Vathorst

Afgelopen maand was ik op bezoek in Amersfoort bij een bijzonder wooncomplex, Hart van Vathorst,  gebouwd aan de rand van een winkelcentrum.  Ik had gehoord dat er een bijzondere coalitie van zorg daar bezig was en wilde het wel eens zien met eigen ogen. Het gebouw oogt vrij kleinschalig doordat er gekozen is om aan de buitenkant  verschillende huisstijlen te gebruiken, waardoor het lijkt alsof er meerdere gebouwen naast elkaar staan. Vanbinnen zie je echter de eenheid van het complex; het heeft een gezamenlijk entree naar een centrale ruimte, waar alle bewoners,  ouders en bezoekers kunnen koffie drinken of lunchen.

Het gebouw herbergt een scala aan verschillende bewoners.  Geleid door Joost Smit, predikant en daarmee mede- initiatief nemer van het complex, meanderden we door het gebouw heen en kregen zo een beeld van de vele activiteiten die er plaatsvinden. We keken zo even rond bij ieder: van de baby’s  van kinderdagverblijf Bzzonder tot aan een gesloten afdeling zorg van Accolade voor ouderen met dementie. Daar tussenin zien we ateliers voor dagbesteding, een naschoolse opvang, een kerk en kapel, appartementen voor  begeleid wonen voor jongeren met een verstandelijke handicap, een kapper,  en een heus life lab voor MBO studenten zorg en welzijn die dat appartement leren omgaan met zorgtechnologie. 

Bij het schrijven van deze blog viel het me meteen op dat ik woorden als patiënt en cliënt vanzelf vermeed om te beschrijven wie er woont en werkt in het gebouw. Het complex voelt door zijn architecturale keuzes als een eenheid, waar we elkaar als vanzelfsprekend tegenkomen op de gang.  En door de coalitie vanaf de bouw te laten ontstaan zie je ook de samenwerking van de verschillende groepen in de praktijk: je ziet vrijwilligers met bewoners samen klussen aan een seniorenflat. Je kunt na een koffie, in de koffiecorner gerund door mensen met syndroom van Down, naar de kapper. Bewoners met dementie hebben plezier in het kijken naar de spelende kinderen op het dakterras.   Wat een gave manier om samen te leven en samen het leven te beleven!

Het 18 miljoen kostende complex kon binnen drie jaar van de grond komen door een initiatief van de eigenaar van het kinderdagverblijf. Hij had daar een persoonlijk motief voor:  hij voorzag dat twee van zijn kinderen later door hun handicap met een busje buiten Vathorst zouden moeten gebracht worden en ergens ‘weggestopt’ zouden moeten leven en werken. Dat wilde hij niet. Dus  hij regelde dat kinderen met een zorgvraag al in een regulier kinderdagverblijf konden komen. En dat er een appartementen complex voor jongeren kwam met een verstandelijke handicap. En  zo ontstond deze samenwerkingsvorm, waarbij allerlei partners aansloten, met als laatste toevoeging een tandarts en een verloskundige praktijk.

En zo is deze bijzondere coalitie ook weer een afspiegeling van een ideaal om samenleven met elkaar.  Door zo samen te wonen, werken en ontspannen vallen grenzen weg van wie er patiënt is en wie niet; we zijn allemaal mensen die graag even koffie willen hebben op een zonnig terras.

Dus, als je in de buurt van Amersfoort bent,  kom dan eens een kijkje nemen bij  Hart van Vathorst en laat deze coalitie je inspireren.

(Maaike Harmsen, sinds maart 2017 werkzaam bij Vital Innovators)

Wil je meer weten over wat Vital Innovators doet aan coalitievorming met impact? Zie hier meer over onze eigen werkwijze.

 

Meer Nieuws