Nieuws

Impact met eHealth? Start met een SROI analyse!

eHealth draagt bij aan zinnige en zuinige zorg. En eHealth is beter en prettiger voor patiënten en zorgverleners. Althans, dat zijn de beloftes. Maar hoe meet je dat dan? Nictiz en Zorginstituut Nederland onderzochten daarom hoe je eHealth interventies beoordeelt. Zij kwamen uit bij de Meten van Impact aanpak van Vital Innovators.

eHealth is volop in ontwikkeling. Digitale toepassingen ondersteunen patiënten en zorgverleners, bijvoorbeeld in de onderlinge communicatie. En bij sommige toepassingen wordt de reguliere zorg zelfs vervangen door digitale mogelijkheden, zoals met zelfmanagement tools, telemonitoring of online hulp bij psychische klachten. Maar wat is precies de maatschappelijke meerwaarde van eHealth toepassingen? De Social Return on Investment (SROI) methodiek die Vital Innovators gebruikt in haar ‘Meten van Impact‘ aanpak biedt uitkomst.

Evaluatie van eHealth technologie

Ondanks de enorme belangstelling voor eHealth heerst er nog veel onduidelijkheid over de kwaliteit en de impact van digitale toepassingen in de zorg. Dat weerhoudt patiënten en zorgverleners nog in breed gebruik van eHealth toepassingen. Voor Nictiz en Zorginstituut Nederland aanleiding om te onderzoeken welke methodes geschikt zijn voor het beoordelen van eHealth. De resultaten hiervan zijn gepubliceerd in het rapport ‘Evaluatie van eHealth-technologie‘.

Nictiz en ZiN concluderen dat de SROI methodiek de doelen, stakeholders, investeringen en effecten zichtbaar maakt voor professionals, cliënten en/of patiënten. SROI houdt daardoor, meer dan andere methoden, rekening met de fragmentatie in de zorg of de ingewikkelde bekostiging die bijvoorbeeld investeringen ontmoedigt omdat de baten elders vallen.

Patstellingen voorkomen

Vital Innovators richt zich volledig op innovatie in de gezondheidszorg. We zijn gespecialiseerd in de toepassing van de SROI methodiek. Onze aanpak maakt de effecten van eHealth interventies duidelijk, helpt patstellingen voorkomen en draagt zo daadwerkelijk bij aan gezonde investeringen op basis van sluitende maatschappelijke businesscases.

Meer weten? Lees Vital Innovators meet de impact van zorginnovaties.

 

Evaluatie van eHealth-technologie

Meer Nieuws